ΕΟΠ και προεδρικές εκλογές

Πριν 3 περίπου μήνες εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου ένα νέο πολιτικό κόμμα , το ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ. Θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες πρωτοβουλίες αφού είναι όλα καλυμμένα από την μια άκρη ως την άλλη και ιδιαίτερα ο χώρος του κέντρου, στον οποίο εξ αντικειμένου ανήκει και το νέο κόμμα.
Και όμως σχεδόν καθημερινά βγαίνουν ειδήσεις , που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου πολιτικού σχηματισμού.
Επιτρέψτε μου μερικά παραδείγματα:
-Καταρχήν είναι η αποχή που έφτασε στις περσινές εκλογικές αναμετρήσεις σε μεγάλα νούμερα (πάνω από 33% στις βουλευτικές-πάνω από 45% δημοτικές). Γιατί οι χιλιάδες αυτές των πολιτών μένουν μακριά από τα δρώμενα της χώρας; Τι τους αναγκάζει να γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα; Εάν προσθέσει κανείς και τους χιλιάδες πολιτογραφημένους κύπριους άλλων εθνικοτήτων, τους καθόλα αξιόλογους, που επίσης μένουν αδρανείς, χωρίς η κοινωνία των πολιτών να κερδίζει κάτι από αυτή την αδράνεια, τα ποσοστά γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά.

-Ειδήσεις καθημερινά αναφέρονται στη διαφθορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) ο Διεθνής Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς στην Κύπρο μειώθηκε από τις 66 μονάδες το 2012 (29η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες του κόσμου) στις 55 μονάδες το 2016 (47η θέση). Μάλιστα περισσότερο από το ήμισυ αυτής της μείωσης σημειώθηκε στο δείκτη το 2016.
Επι¬στημονικά και πρακτικά έχει αποδειχθεί ότι η διαφθορά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην εισροή ξένων επενδύσεων στη χώρα, στην ποιότητα ζωής και στη διάρκειά της, στην εκπαίδευ¬ση και στην υγεία. Το ΕΟΠ δίνει προτεραιότητα στην πάταξη της διαφθοράς με συγκεκριμένες θέσεις, τις οποίες κοινοποίησε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

-Οικονομία. Οι διεθνείς οίκοι, η κεντρική τράπεζα και οι οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα τα ΜΕΔ αποτελούν πάνω από το 50% των δανείων. Την ίδια ώρα το ιδιωτικό χρέος έφτασε στο 339% του ΑΕΠ. Το κόμμα μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποφυγή των κινδύνων. Σε μια χώρα-νησί, χωρίς πρώτες ύλες, βιομηχανία και προσιτές αγορές, η Κύπρος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στον ευάλωτο τουρισμό και σε κάποιες υπηρεσίες, αλλά πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη των υψηλών τεχνολογιών.

-Παιδεία. Κάθε νέα κυβέρνηση προχωρεί και σε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το τραίνο της σύγχρονης εκπαίδευσης. Είναι καιρός για μια μεγάλη μεταρρύθμιση κυρίως της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με περισσότερη εξοικείωση στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό προϋποθέτει επίσης ανακαίνιση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων σχολείων με προηγμένες τεχνολογίες εκπαίδευσης.

-Πολιτισμός. Η Κύπρος διαθέτει πολύ αξιόλογους ανθρώπους σε όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Όλοι αυτοί αλλά και οι νέοι δημιουργοί, πρέπει να βοηθηθούν για να μπορέσουν να αναπτύξουν τον πολιτισμό μας. Αυτή η στήριξη, η οποία μέχρι σήμερα είναι αποσπασματική και τυγχάνει χειρισμού ως επιπρόσθετη και μη ζωτικής σημασίας, οφείλει να θεσμοθετηθεί μέσω της δημιουργίας ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μέσω σωστών διαδικασιών και με ένα σοβαρό προϋπολογισμό να καταρτίσει πολιτιστική πολιτική ισάξια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Παιδεία, πολιτισμός και νομικό πλαίσιο είναι τα ισχυρότερα εργαλεία για να διορθωθούν κάποια πολύ αρνητικά φαινόμενα, που απλώνονται στην κυπριακή κοινωνία. Αναφέρομαι στα συχνά φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σε πράξεις βίας που τα συνοδεύουν. Η Κύπρος ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και κουλτούρας. Ήταν και είναι πολυεθνική, πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική χώρα. Από τα κρούσματα που εμφανίζονται, φαίνεται πως η παιδεία σε μεγάλο βαθμό απέτυχε στον βασικό αυτό τομέα.Για αυτό βέβαια ευθύνονται και πολλοί άλλοι που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά έχουν δημόσιο λόγο. Γιατί αν ήταν όλα υπό έλεγχο, δεν θα αναγκαζόταν το κοινοβούλιο να εκδώσει ψήφισμα (10/11/17) για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ρητορικής μίσους.
Υπάρχουν πολλά ακόμη διαχρονικά προβλήματα για τα οποία το ΕΟΠ προτείνει λύσεις. Έφτασε πιστεύουμε ο καιρός, για να γίνει το νέο ποιοτικό άλμα, που θα οδηγήσει την Κύπρο στο επίπεδο των προηγμένων χωρών του κόσμου.
Η στάση μας είναι εποικοδομητική για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό εξηγούμε και στις συναντήσεις που έχουμε με τους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Για το Γραφείο Τύπου

Δημήτρης Μιχαλακάκος

Το-Γραφείο-Τύπου-logo (3) (1)

Αφήστε Ένα Σχόλιο